Composietsteen bestaat doorgaans voor ca. 95% uit kwartsiet. Kwarts is gekristalliseerd siliciumdioxide (SiO2), gewoonlijk wit of transparant, hoewel het andere kleuren kan hebben als het in aanwezigheid van onzuiverheden wordt gevormd. Het wordt verkregen in zuivere staat of het is aanwezig in andere componenten. Vanwege de hoge hardheid en de zuurbestendigheid wordt kwarts gebruikt voor de vervaardiging van de meest uiteenlopende producten die precisie en hoge prestaties vereisen. Aan de kwarts worden vervolgens kleurpigmenten en granietkorrels toegevoegd.
Deze samenstelling wordt in grote silo's gedeponeerd en met zogenoemde omgekeerde stofzuigers door elkaar geblazen. Hierna loopt dit samen met 5% polyesterhars in een mal. Vervolgens wordt dit geheel onder hoge druk en temperatuur tot plaatmateriaal gevormd.
Na dit proces wordt de ruwe plaat op dikte gekalibreerd zodat deze over de totale plaat exact even dik is. Daarna worden deze platen geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand (ook wel antiqued, antiek, leatherlook, 'gebrand' genoemd) , waardoor ze een meer of minder glanzende of antiekachtige uitstraling krijgen totdat ze het gewenste oppervlak hebben.
Aangezien het bovenstaande een zwaar en natuurlijk mengsel betreft, waarin kleur opeenhopingen plaats kunnen vinden, is het niet mogelijk een vaste kleur en structuur te garanderen. Het is immers tijdens het mengproces niet mogelijk om te beïnvloeden waar ieder korreltje exact valt!
Daarom dan ook ons advies om, net als bij andere natuursteenproducten, alle benodigde materialen in 1 keer te bestellen.
Het achteraf bijbestellen van achterwanden, tafelbladen en dergelijke kan immers een kleur- of nuanceverschil opleveren.
Zoals aangegeven heeft u keuze uit diverse varianten zoals: gepolijst (glanzend), mat (gezoet) en anticato (antiek/gebrand) composiet. Ook zijn de bladen verkrijgbaar in verschillende diktes, en randafwerkingen, zie ‘randafwerking’ voor meer informatie.
Ook bekend als "glimmend" of "glanzend"
Ook bekend als "gezoet"
Ook bekend als "antiek" of "gebrand"
Zoals bij natuursteen kan ook het oppervlak van composietsteen incidenteel kleine putjes of concentraties van mineralen of pigmenten vertonen;
dit is inherent aan het materiaal en heeft geen nadelige invloed op de eigenschappen ervan.
Bladen in de Stellar-kleuren vertonen al bij aflevering kleine putjes, gaatjes en/of oppervlakkrasjes, als gevolg van de stukjes spiegel die worden toegevoegd om een mooie schittering te verkrijgen.
De gezoete uitvoeringen zijn weer gevoeliger voor vlekken, en zullen snel spatten en vingerafdrukken vertonen.
Door omgevingskleuren en lichtinval kan het matte oppervlak van vooral de donkere (zwarte) bladen eruit gaan zien alsof het niet overal gelijk van tint is.
Bij de lichte en meer gemêleerde tinten wordt er nauwelijks hinder van ondervonden.
Overigens vallen al deze – te verwachten – oneffenheden niet onder de garantie.